Violenta si televiziune
28/01/2010
Interviu cu Marele Maestru
30/11/2016
Show all

Francmasoneria – Relatiile dintre cultele religioase – masonerie si alte conspecte

Volum editat de catre Ed. Grinta in luna Octombrie 2014

Relatiile dintre cultele religioase – masonerie starnesc un interes deosebit in lumea profana. Polemicile, controversele provocate demonstreaza „lacune” serioase in ceea ce priveste cunostintele elementare din domeniul teologic si din istoria si activitatea reala a francmasoneriei. In tentativa de a prezenta cat mai obiectiv aceasta tema reproducem fragmentar doua opinii avizate ale unui „profan” reputat publicist si scriitor Vasile Gogea si ale unui cunoscut istoric si exeget al masoneriei Horea Nestorescu Balcesti.

Vasile Gogea

De regula, autorii care scriu despre masonerie – si nu ma refer la simple informari, articole, opinii, atitudini in presa (pentru ca la politica, fotbal si… masonerie pare sa se priceapa toata lumea!), ci la aceia care abordeaza tema cu toate instrumentele cercetatorului, rezultatul fiind opere cu caracter stiintific, informativ, istoric, hermeneutic ori evaluator – se vad confruntati cu optiunea pentru una din urmatoarele doua pozitionari autoriale: fie diasimularea presupusei apartenente la o loja regulara, recunoscuta, fie deschiderea unei ferestre pentru insinuarea unei probabile initieri.

Autorul lucrarii pe care o prezint, FRANCMASONERIA. Relatiile dintre cultele religioase – masonerie si alte conspecte, (Editura Grinta, 2014) gaseste „calea de mijloc”, as numi-o „dubla perspectiva” care sa-i asigure si „anonimatul”, semnandu-si voluminosul op (aproape 400 de pagini in format mare) M A B, dar si marturisind apartenenta activa la o loja: „Ideile din volum sunt rodul lecturilor, al conspectelor si al trairii nemijlocite – peste douazeci de ani in loja.” Astfel pozitionat, M A B armonizeaza intr-un singur discurs atat patosul angajamentului fratelui, cat si obiectivitatea stiintifica a cercetatorului neutru. Corespunzator acestor doua unghiuri de vedere ale problematicii puse in relatie cu masoneria, volumul este construit pe doi stalpi tematici, ridicati pe fundatii bibliografice impresionante (bibliografia cartii – 550 titluri!, alaturi de cele 13 anexe documentare – intre care si celebrul fals al lui Leo Taxil, din 1896, care a indus, pentru o lunga perioada de timpo perceptie sataniza(n)ta a cluburilor masonice-, dar si utilul glosar de termeni proprii vocabularului masonic impreuna cu ilustratiile sugestive care acompaniaza textul ar putea constitui singure o valoroasa contributie la cunoasterea mai adecvata a istoriei, specificului, rolului si valorilor masoneriei, privita mereu in perspectiva globala).

Horea Nestorescu Balcesti

Literatura masonica s-a imbogatit azi cu o noua carte. Si trebuie spus, nu una oarecare. Am aici in fata un volum de peste 300 de pagini cu Bibliografia masonica sau Lumea cartilor despre masonerie. Capitolul despre Masonerie si Biserica imi releva, cu prisosinta, valoarea de unicat a cartii despre care vorbim. Nu oricine are curajul si profesionalismul de a aborda in profunzime acest subiect sensibil. In plus, literatura anti-masonica abunda in maculatura care, chipurile, demasca caracterul anti-religios al Masoneriei, condamnata inca de la inceputurile ei de catre biserica romano-catolica.

Dar cartea lui M.A.B. nu este valoroasa numai prin abordarea unui subiect atat de sensibil ca cel al relatiilor dintre Biserica si Francmasonerie. Ea aduce in fata publicului larg – pentru ca este mai mult decat evident ca lucrarea nu este de „uz intern” ci este destinata tuturor celor interesati de Adevar – si o paleta tematica diversa izvorata din dezbaterile din Loji, cu alte cuvinte o suma de Planse de arhitectura, cum numim noi conferintele sustinute de „maestrii” in fata Fratilor sau „Cuvinte” adresate de M.A.B., ca mare Demnitar, la Convent. Chiar si numai spicuirea temelor abordate ne face dovada unei activitati pusa in slujba celei mai importante misiuni a „maestrilor” – formarea culturii masonice.

Masoneria romana care se poate mandri ca este veche de aproape trei secole si deci contemporana cu cea engleza, este „tanara” daca ne gandim ca la redesteptarea ei din lunga adormire din epoca totalitarismelor de dreapta sau de stanga gasise in viata 21 de veterani cu varste care ii situau in randul octogenarilor. Iata cateva subiecte abordate. Ele au o puternica ancorare in realitatea imediata, cu rol de educatie, de slefuire a pietrei brute care sunt ucenicii, companionii si uneori maestri care au ars etapele cresterii spirituale:
1. Francmasoneria intre principii si responsabilitati.
2. Responsabilitate, morala… unde suntem si ce avem de facut.
3. Francmasoneria si criza societatii moderne.
4. Francmasoneria si politica sau despre rezistenta morala si francmasonerie.
5. Francmasoneria – realitate, progres si viitor.
6. Toleranta.
7. Frate, Fraternitate, Fraternitati.
8. Francmasoneria si perspectiva globalizarii.
9. Francmasonerie. Instructie si educatie.

Si ca sa inchei acest decalog al tematicii, iata si o intrebare finala: Poate Francmasoneria sa contribuie la realizarea unei libertati fara violenta in interesul binelui, al progresului umanitatii in acest mileniu? Raspunsul la aceasta intrebare fundamentala pentru noi toti, profani sau masoni, marturisitori ai unei credinte in Dumnezeu – Marele Arhitect al Universului, il puteti gasi in carte.