Declaraţia de principii a Marelui Orient de Rit Scoţian Antic şi Acceptat din România

Francmasoneria – instituție filantropică, filosofică și progresistă, are ca obiect căutarea adevărului, studiul moralei și practicarea solidarității; Lucrăm pentru ameliorarea materială și morală, pentru perfecționarea intelectuală și socială a umanității.
Principiile noastre fundamentale sunt toleranța mutuală, respectul față de semeni și față de sine, libertatea absolută a conștiinței.

Noi refuzăm orice afirmare dogmatică și considerăm concepțiile metafizice ca fiind de domeniul exclusiv al aprecierii individuale a membrilor noștri.

Nu impunem nici o limită în căutarea adevărului; deviza noastră este:

LIBERTATE, EGALITATE, FRATERNITATE


Avem îndatorirea de a insufla și stimula tuturor semenilor noștri legăturile fraterne ce unesc francmasonii de pe toate meridianele globului.

Principiile noastre se concretizează prin exemplu, cuvânt și scrieri, sub rezerva observanței, a respectului confidențialității masonice.

Pentru noi, munca este unul din activitățile fundamentale ale omului și onorează, în mod egal, atât munca fizică cât și cea intelectuală.

Folosim și deținem semne și embleme ale căror înalte semnificații simbolice nu pot fi revelate decât prin inițiere. Aceste semne și embleme prezidează, sub forme determinante, lucrările francmasonilor și permit acestora, de pe toate meridianele globului, să se recunoască și să se ajute între ei.

Inițierea masonică implică mai multe grade. Primele trei sunt cele de Ucenic, Calfă și Maestru, gradul de Maestru fiind singurul care conferă plenitudinea drepturilor masonice.

Nimeni nu poate fi exonerat de încercările, pasajele graduale prescrise de ritualuri.

Marele Orient de Rit Scoțian Antic și Acceptat din România nu iși împarte autoritatea cu nici o altă putere masonică sau laică asupra celor trei grade amintite și nici un demnitar din conducerea unui Rit nu poate deține concomitent demnități și funcții în Marele Consiliu al Marelui Orient de Rit Scoțian Antic și Acceptat din România.

Marele Orient de Rit Scoțian Antic și Acceptat din România proclamă cu tărie credința în Marele Arhitect al Universului, în voința sa revelată, în nemurirea sufletului, în Constituție și în vechile Landmark-uri.